2008. november 11., kedd

Egy kis segítség, avagy hogyan ágyazzunk be videót a blogunkba

Egy kedves ismerősöm itt blogol a Bloggeren és szeretné a YouTube-os videóit beágyazni a bejegyzéseibe. Ez egy magamfajta techie-nek nem gond, de vannak olyanok is, akik nem ezzel foglalkoznak az idejük nagyrészében, mégis szeretnének megosztani egyet, s mást a világgal.

Az alapfeltétel tehát, hogy legyen egy blogod a Bloggeren és a videó is fent legyen a YouTube-on. Ha valaki ehhez is segítséget szeretne (a szóban forgó Mizo-nak erre nincs szüksége), akkor írjon és megoldjuk.

Két fő módszer létezik. Az első bonyolultabb, de meglévő bejegyzésekbe is tud videót beágyazni. Ha még nincs kész a bejegyzés, de már tudod, hogy egy videóra építed, akkor ugorj a második megoldáshoz.

1. megoldás - létező bejegyzés, vagy több beágyazandó videó esetére
Először is keresd meg a videót a YouTube-on. A jobb felső sarokban lesz egy szürke doboz és egy Embed felirat. Menj ide és jelöld ki a mögötte lévő HTML kódot. Ha rákattintasz az Embed feliratra, akkor ez automatikusan megtörténik. Másold a szöveget a vágólapra (Ctrl+C).
Most nyisd meg a blogbejegyzést, amit szerkeszteni szeretnél, majd válts át a HTML-kód szerkesztése fülre. Itt keresd meg azt a helyet, ahova a videódat be szeretnéd ágyazni, esetleg csinálj egy új sort és illeszd be a vágólapra másolt HTML kódot (Ctrl+V).
Tedd közzé a bejegyzést és kész is vagy. Ha esetleg a videó lejátszó doboza nem tetszik úgy, ahogy van, menj vissza a YouTube oldalra és kattints a kis fogaskerékre a kimásolt HTML kód mögött. Ekkor lehetőséged nyílik megváltoztatni a lejátszó színét, illetve adhatsz keretet a lejátszónak. Ha valamit megváltoztatsz, akkor a HTML kód is megváltozik, azt újra ki kell jelölnöd és be kell másolnod a blog bejegyzésed HTML kódjába.

2. megoldás - ha a bejegyzés még nem létezik és a videó közzétételével kezded
Azt írtam, ez egyszerűbb, de csak akkor, ha a blogodat már hozzárendelted a YouTube-os fiókodhoz. Ez a következőképpen történik:
A YouTube-on bejelentkezve felül kattints az Account feliratra. Ekkor megjelenik a My Account oldal, ahol a listán van egy Blog Setup rész.
Itt az Add a Blog gombra kattintva egy kis ablak jelenik meg, ahol ki kell választani a blog szolgáltatóját (itt: Blogger) és meg kell adni a Blogger-es felhasználónevet és a jelszót.
Ha ez kész, a rendszer visszajelzést ad arról, hogy sikerült a blogot hozzácsatolni a YouTube fiókhoz. Ezután, ha be vagy jelentkezve a YouTube-on és úgy nézel meg egy videót, akkor baloldalt a Share linkre kattintva felkínálja, hogy közvetlenül a blogodba küldhesd új bejegyzésként a videót. Lehetőség van a bejegyzés címének megváltoztatására (alapértelmezés a videó címe) és a bejegyzésnek szöveget is lehet adni. Ezt természetesen utólag a Blogger felületén lehet szerkeszteni is, akár további videókat beágyazni az első módszer segítségével.

Ha valami kérdés lenne, vagy valaki kiegészítene, szívesen veszem.

6 megjegyzés:

  1. Húúúúúúúúúúúúúú!!!!!!!!!! Hát ez isteni!!!!!!!!!!!!! nagyon szépen köszönöm!!!! Már éppen akartam írni, hogy kicsit ritka a blog, oszt akkor itt ez a meglepetés!!! És már első olvasatra is értem!!!!
    (úgy kb)Jó jel!!! Délután otthon Sámival a vállamon majd meg is csinálom(juk). Akkor talán azt is bele tudod verni abba a tök fejembe, hogy ha felveszek valami hangot, akkor azt hogyan lehet a többiek számára is hallhatóvá tenni vagy a blogra felrakni????:-)))
    Ígérem, több kérés egyelőre nem lesz!!!!!
    Köszönöm szépen mégegyszer!!!!

    VálaszTörlés
  2. Az sem nehezebb, mint ez, csak kell egy tárhely, ahova a hangokat feltöltheted. Ha van otthoni internet előfizetésed, akkor nagyon valószínű, hogy kaptál hozzá tárhelyet is. Ennek a szerződésben benne kell lennie és elvileg annak is, hogy hogyan éred el a szervert. Nézd meg és jelezz vissza, akár privátban, aztán folytatjuk azzal.

    VálaszTörlés
  3. Mégegyszer köszönöm!!!! A 2. pont már megy, rájöttem hol rontottam el!! At egyest még nem nagyon értem, de próbálgatom!!!!
    Nem vettem elő még a szolgáltatói szerződést. Magam alatt vagyok, Kyga nagyon rosszul van :-(, ami időt el tudok venni a madaraktól, azt mind ott töltöm, hogy segítsek a párjának amit csak tudok, nem csak manuálisan hanem lelkileg is!!
    Ezért sokszor nincs is kedvem semmihez!!!:-(

    VálaszTörlés
  4. :( Ezt szomorúan hallom. Mostanában itthon vagyok, mert nincs munkahelyem. Ha tudok valamit segíteni, szólj.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon köszönöm, Kyga nevében is!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  6. Hűűű a mindenit :) Ezt tök jól elmagyaráztad, én meg követtem lépésről lépésre, és hurrrá!
    Erre tuti sosem jöttem volna rá magamtól :(

    VálaszTörlés