2010. január 2., szombat

Sámsonék karácsonya


Sámson operating (IMG_4831)
A képet feltöltötte: BékiPe


Már második alkalommal sikerült összebeszélni Mizoval, hogy karácsony második napján elmehessünk hozzájuk madarat fotózni. A téli délelőttökön majdnem tökéletesek a fényviszonyok a nappalijukban, szinte minden oldalra nyílik egy ablak és a tül függöny tökéletes szórt fényt ad. Csak a redőnyökkel kell néha játszani, hogy ne legyenek nagyon kiégve a hátterek. Bár, ahogy a fenti példa is mutatja, ez is remek effektet ad a képeknek.

Idén is három gyönyörű madarat tudtam fotózni, ami nagy dolog, ha sorra vesszük az elmúlt év szomorú eseményeit. Előző karácsonykor ugyanis Csibészke mellett még szegény megboldogult Zizi fészkelődött, idén pedig már a Csibészkével majdnem azonos viszontagságokat megélt Bubi királylány volt a kis feleség. És itt nem csak az a csoda, hogy két idősebb madár ilyen könnyen összeszokott, de még az emberbarátságuk is megmaradt. Csibészke most is ott radírozott Csongin, meg rajtam, Bubi pedig óriásköröket nyomott az ujjamon és a fülemet tisztogatta miközben a vállamon ücsörgött.

És itt van Sámson is, aki a csodával határos módon került meg, miután nyár végén pont egy papagájos buli előtt lépett le egy pár napos túlélő-túrára.

Csongi szokás szerint teljesen felpörgött a szelíd és játékos madaraktól, de leginkább az ajándékba kapott autó tetszett neki, meg hogy ugrálhatott a heverőn. :)

Borinak örök hála, hogy eltűri ezt a hóbortomat, sőt asszisztál is. Hisz nemcsak, hogy oda-vissza fuvaroz, de idén engem is lekapott párszor a kedvenc sapisaimmal.

De elég a szóból, a képek sokkal többet mondanak.

A teljes album a Flickr-en.

5 megjegyzés:

  1. Tetszenek a képek! Sokat nem tudok a papagájokról, de szeretnék tudni. 1. akiket fotóztál milyen fajtájú papagájok? 2. tenyésztitek a madarakat? 3. nem nagyon zajosak egy lakásban? 4. sokat kell takarítani utánuk?
    Nekünk csak hullámos papagájok voltak kicsi ketrecbe (na nem a legkisebbe). Nyáron gondoltunk arra, hogy kint az udvaron készítünk egy repdét és természetesen papagájoknak alkalmas odúkat. Lehetséges, hogy megfelelően téliesített, széltől védett helyen papagájokat lehessen tartani? Nagyon naiv a kérdés?
    Másik: tehetnék ki egy gyönyörűséges papagáj képet a blogomba? Szép napot kívánok részetekre. :D

    VálaszTörlés
  2. Nem is értem, hogy nincs még nektek sapisotok :)

    Szuper képek!

    VálaszTörlés
  3. Szia Mária!

    A két "egyforma" huszártiszt, Csibi és Bubi feketesapkás papagáj. A sárgacsőrű smaragdzöld pedig Sámson, aki egy nemespapagáj hím.
    Mindhárman egy - az Index Papagájos fórumáról megismert - barátom madarai.
    Nekem négy kisebb testű papagájom van, de nem tenyésztem őket. A papagájok általában véve zajosak, de ezt a zajt mindenki máshogy viseli és a hangjuk is változik fajonként. Mondjuk a nemes - jól nevelve - kifejezetten csendes faj. Takarítani? Igen, azt kell utánuk. :) Fajtól függ, hogy mennyit szemetelnek, de még nem láttam olyan kalitot, aminek a környékét egy nap alatt nem szórták volna be magokkal, vagy gyűmölcsdarabokkal.
    A röpde-ötlet nem naív kérdés. Sokan tartanak téliesített, vagy téliesíthető röpdében madarat egész évben odakint. És nem csak tenyésztők, de hobbi-madarászok is. Az igények megint csak fajtól függnek, a módszerek pedig a pénztárcától és a leleményességtől.
    Mielőtt belevágnátok, mindenképpen nézzetek utána, hogy milyen madarat szeretnétek tartani és hogy az milyen körülményeket követel magának. A papagájok többsége nagyon intelligen, hatalmas felelősség magunk mellé venni őket.
    Ha kérdés van, emailben, vagy az említett fórumon szívesen segítek én, vagy azok, akiknek több tapasztalata van már benne.
    Képet nyugodtan tegyél ki a blogodra, de kérlek, linkelj vissza a forrásra.

    VálaszTörlés
  4. Szia Ági!

    Erre a kérdésre Bori tudja a választ. :)

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm. Természetesen a forrást is megjelölöm. Nagyon tetszenek ezek a madarak és állandóra akarom magamnak kitenni. :D

    VálaszTörlés