2010. május 4., kedd

Magányos hős

IMG_3572

Tegnap szervizbe kellett adni a Hero-t. Egy hete jelentkezett rajta egy hardverprobléma és mivel még jócskán garanciális, visszavittem a Speedshop-hoz. Egész hétvégén készítettem magam gondolatban a tényhez, hogy nem lesz nálam egy csomó mobil kliens majdnem egy hónapig. Rá kellett jönnöm, hogy függővé váltam. De ne nézz nagyon le. Képzeld el, milyen lenne, ha csak a mobilodat vennék el egy hónapra, de nem egy lakatlan szigeten, vagy nyaralás közben, hanem ugyanúgy kellene tovább élned az életed. Munkaügy, privát dolgok, minden.

Észrevétlenül váltam függővé és most kipróbálom, hogy milyenek az elvonási tünetek. A következő napokban időnként írok majd arról, hogy hogyan viselem a helyzetet. Már most látom, hogy nem lesz könnyű. Főleg az első hét lesz nehéz. 9 hónap alatt úgy összeszoktunk a Hero-val, hogy Bori már konkrétan féltékeny volt rá. Meg is értem, de nem tettem ellene semmit.

Nem szokványos függőség ez. Nem arról van szó, hogy elvett valamit az életemből, vagy engem választott el az életemtől, mint mondjuk egy játék, vagy egy szimpla net-függőség. A Hero kiegészítette a mindennapjaimat. Harmóniát hozott a szélsőségek helyett. Hatékonyságot a munkába és a privát életbe egyaránt. Aki nem érti ezt, annak nem is kell tovább olvasnia. Akinek már van Androidos mobilja, annak most következnek a konkrétumok.

1. Mobile browser, Dolphin
Ebédidőben, utazás közben tudom átfutni a Readeremet. A munkaidőből sokkal kevesebbet vesz el a hírolvasás és nem ragadok éjfélig a gép előtt minden nap.

2. Twitter kliens
Rengeteg apró gondolat, ami el is röppen, ha nem írják fel, nem teszik közzé azonnal.

3. Gmail, Gtalk
Útközben, evés közben, a kanapén ülve is tudok válaszolni, nem kell gép elé ülni, bejelentkezni, ott ragadni.

4. Locale
Edzésen nem kell lehalkítanom a telefonom, mert ott és akkor magától elnémul, de meghallom bármikor, ha a készenléti számon keresnek. Este nyugi van, melóban is csendesebb üzemmódban van és diszkrétebb a csengőhang is. Este SMS-t küld az asszonynak, hogy teheti a rezsóra a vacsorát, mert már csak pár megállóra vagyok.

5. Naptár szinkronizálás (ez ment most tönkre az USB porttal)
A céges Exchange, a privát Google és a nyilvános Aikido naptár ugyanonnan elérhető, szinkronizálható.

6. Google Maps és Search
Cégeket, címeket tudok kikeresni: ATM-et, éttermet, könyvesboltot, bárhol járok. Kapok telefonszámot, sokszor nyitvatartást, bármit. Ha valamit nem értek, a wikipédia, vagy bármely más online szótár elérhető. És mindig tudom, hogy mi a neve az utcának, ahol épp csámborgok.

És a kevésbé fontosak:
My tracks, Cardio workout
Jegyzi és ha kell osztja is, hogy merre kirándultam, bringáztam. Statisztikák, kalóriák is benne vannak és mehet az útvonal a My maps-re is Google térképen.

Barcode scanner
Leolvasott vonalkód alapján tudok bővebb információt szerezni rengeteg, idehaza is kapható termékről árakkal, összetevőkkel.

Simple Last.fm scrobbler, ScrobleDroid
Last.fm-re küldi, hogy épp milyen zenét hallgatok, így követhető, hogy mit szeretek a legjobban. Kár, hogy a személyes rádió szolgáltatás nálunk csak előfizetőknek elérhető.

Fotóalbum
Offline és online (Facebook, Flickr) albumok is elérhetők vele. Lehet dicsekedni a családnak a gyerek képeivel, vagy szimplán üres percekben át lehet futni, hogy melyik haver mit töltött fel magáról.

Mint mindent, ezt az állapotot is meg lehet szokni. Előtte is volt élet és utána is lesz. Ami igazán tetszik a platformban, hogy ha úgy döntök, hogy lecserélem a mobilom egy másik Androidos készülékre, sokkal gyorsabban át tudok költözni, mint korábban. A névjegyzékem fent van a neten. Csak a Google fiókomat kell megadnom az új telefonnak és minden egyből elérhető lesz. Az alkalmazások nagy része ingyenes, bármikor könnyen újra telepíthető. Az SD kártyát pedig a zenékkel és fotókkal csak át kell tenni az új kütyübe.

Tegnap, miután leadtam a  Hero-t a szervizbe, elővettem a cégtől kapott Nokiát. Sírni tudtam volna. Persze, ez nem egy kategória és nem a gyártó miatt. A céges telefonom egy 5 ezer forintos G szériás (g, mint gagyi) szerencsétlenség. Épp, hogy csak telefonálni lehet vele és már annak is örülök, ha érzem, hogy még a zsebemben van.

Nyilvánvaló, hogy a jövő ezeké a kézi mindeneseké. Van még jócskán hova fejlődniük és az áruk is túl magas, de már most látszik, hogy előbb-utóbb olyan elválaszthatatlan társakká válnak, mint egy mobil, egy karóra, egy zsebkés, vagy egy kulcscsomó.

Riasztó? Lehet. Elsőre riasztó volt a tűz, a vonat, az autó, a rock-and-roll és a piercing is. Mára már megszoktuk, van, aki elviseli, van, aki együtt él vele és van, aki még szereti is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése