2010. február 19., péntek

K. evolúció

Nem megijedni, K, mint Kommunikációs.

Kezdetben vala az ember, aki fejbe vágta a másik embert. Ezt nevezhetjük a kommunikáció legalapvetőbb formájának. Egy idő után az ember képes volt egy másik emberrel beszélni, ezt nevezhetjük az első interaktivitásnak. Később voltak emberek, akik sok embernek beszéltek, akik többnyire csak hallgattak, befogadtak, de nem reagálhattak. Aztán voltak a nyilvános viták, ahol sok ember vitázhatott sok emberrel egyszerre.

Aztán megszületett az írás és itt is lehetőség volt arra, hogy két ember párbeszédet folytasson (levelezés), vagy egy ember sok emberrel ossza meg a gondolatait (újság, könyv).

Nagy ugrással eljutunk a modern korig, a számítógépek használatáig. Itt az ember először egy gépnek mondta meg (írta le), hogy mit csináljon, az meg végrehajtotta az utasításokat. Később az utasítások alkalmassá tették a gépet, hogy maga is üzenjen az embernek. Hibákról, eredményekről adott számot.
Aztán megszületett az email. Két ember képes volt egy gép közvetítésével kommunikálni, párbeszédet folytatni. Voltak hírlevelek, ahol egy forrást olvashatott sok olvasó és levlisták, ahol sok embertől érkezett információ sok emberhez, ugyanazon a csatornán.

Jött a web, ahol először megint egy forrást olvasott sok olvasó, majd kialakultak a webes fórumok, ahol sokan vitázhattak különféle témákról, egyenragú tagként reagálhattak egymás gondolataira.
A blogok eleinte és igazából ma is arról szólnak, hogy egy ember osztja a gondolatait és sokan olvassák. A kommentekkel kicsit fórumszerűbbé váltak ugyan, de a prímet még mindig a poszt írója viszi, moderációs jogával élve tarthatja egy blog, vagy poszt irányát az általa kívánt mederben. A kommentek nem egyenrangú hozzászólások, legalábbis a poszttal nem.

A feed-ek és aggregátorok megjelenésével lehetővé vált, hogy egy gép segítségével több forrást egyesíthessünk és személyre szabottan olvashassuk. Magyarul ember ír, gép olvas helyettünk, mi csak a kivonatot kapjuk meg és abból választhatjuk ki, hogy mi érdekel részleteiben is. A feed-ek visszaosztásával lehetővé vált, hogy egy gép által begyűjtött tartalmat a döntésünk alapján egy gép saját tartalomként tegyen közzé, hogy mások gépei segítségével ez olvashatóvá váljon.

A közösségi site-ok és a keresztbe-kasul megosztás ma már olyan káoszt teremtett, hogy könnyen előáll olyan szituáció, hogy egy adott tartalmat gép generál, egy másik gép olvas és egy harmadik csinál belőle aggregátumot. Az ember már csak megjegyzést tehet, "lájkolhat", de a kommunikáció - bár látszólag erőteljesen fejlődik - inkább satnyul. Legalábbis az emberek között. Csak mellékesen beszélünk egymással, sokkal nagyobb arányban beszélünk egymás mellett.

Üdv a XXI. században, az elidegenedés korában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése