2009. június 29., hétfő

Hová lett a JPÉ?

JPÉ:=Józan Paraszti Ész. Olyasmi, ami napjainkban egyre inkább kuriózumnak, a múlt századok elkorcsosult maradványának számít.

Tegnap családi beszélgetés közben szóba került a babavárás. Öcsémék kislánya hamarosan megszületik és mivel ők nem házasok, mindenféle papírokat kell intézniük, hogy öcsém a nevére vehesse a babát. Például a kismamának be kell szereznie egy pecsétes igazolást arról, hogy ő hajadon. Nagyon nem értem, hogy mire megy ki ez az egész. Olyan sok kismama van, aki a szülőszobán, amikor megkérdezik a babája nevét, zavarában a sajátját mondja be? Ebből is lehet ma már nyerészkedni?
Miért nem jó az, hogy a hülye igazolásokat csak akkor kelljen beszerezni, ha vitás eset alakul ki, amikor valaki jelentkezik, hogy márpedig annak a gyereknek nem az a név jár? Nem lehet, hogy így kevesebb lenne a bürokratikus herce-hurca?

Ha belegondolok, rengeteg ilyen példa van még az életben. Amikor valakinek azt kell igazolnia, hogy nem rosszban sántikál, hanem jószándékkal, jóindulattal jelenti ki azt, amit kijelent és még akkor is gyanúsan tekintenek rá. No, megint két fogalom, ami mára már elavult.
Angliában a mai napig, ha megkérdezik a neved, a legritkább és legfontosabb esetekben kérnek csak igazolást. Elhiszik, hogy tudod a neved és hogy hol laksz.

Hogy is van ez idehaza? A Pannonnál nem tudok szerződést kötni, csak ha viszem az asszonyt, mert a személyi igazolványom nekik nem is elég, kellene egy jogsi (nincs) vagy egy útlevél (lejárt). És az asszony is csak akkor jó, ha neki van kettő db fényképes igazolványa. Na most, ha egy személyit tudok hamisítani, akkor jogsit és útlevelet már nem tudok? Vagy mire jó ez így?

Vagy az Aréna mozijának esete, amikor a kisiskolásoktól diákigazolványt kértek, annak hiányában pedig felnőtt jegyet adtak el nekik. Hol itt a józan ész?

Azon gondolkodok, hogy hogy jutottunk el idáig? Túl sokan, túlságosan is visszaéltek az ésszerűség mögött rejtőző kiskapukkal? Ez még most is így van, vagy most van csak így igazán? Fog ez még változni előnyére? Hogyan? Hirtelen kellene elkezdeni az embereknek bízni egymásban, vagy fokozatosan, a még létező élő példák publikálásával? Simogatni kell a hülyéket, vagy felképelni?

Számomra is szomorú élmény az, amikor a jószándékomért cserébe simlisséget kapok és egyre inkább résen kell lennem, miközben szívesebben mosolygok a velem szemben állóra. Hogyan tanítsam meg a gyerekemet, hogy álljon szépen sorba a dolgokért, de lesz akit előre kell engednie jóindulatból és lesz, akit fel kell tartania igazságtudatból? Mert, hogy érdemes-e, az számomra még nem kétséges.

4 megjegyzés:

  1. Ezt a Pannonos dolgot nem is értem, és szerintem biztosan ellenkezik is valamely értelmes törvénnyel (már ha van ilyen) vagy jogszabályjal. Miért kéne, hogy mindenkinek legyen jogosítvány, vagy útlevele. Nekem sincs speciel egyik sem. Én már azon is kiakadtam, mikor az autóvásárlásnál nehézségekbe ütközött, hogy nincs jogsim. Na és? Attól még csak lehet autóm. Sofőröm is van : )

    VálaszTörlés
  2. A józan paraszti ész sajnos nem velejárója az embereknek. Pedig a legkönnyebben úgy lehet boldogulni, ha ezt használjuk. Sokkal többet ér, mint egy-egy diploma.

    VálaszTörlés
  3. na most emellett simán megcsinálják azt hogy egy hajléktalan személyiével (már ha van neki) vásárolnak mobilokat előfizetéssel, majd ha kikapcsolják mennek és vesznek egy újat. többszázezres telefonszámlánál az az 5 rongy a hajléktalannak már simán megéri. lassan DNS mintát is le kell majd adni egy mobiltelefon vásárlásnál?

    VálaszTörlés
  4. Hosszu lett igy inkább ide irtam:
    http://csipcsirip.blogspot.com/2009/07/beki-petinek-irtam-volna.html

    VálaszTörlés